Aké je počasie na Kostarike počas celého roka?

Počasie na Kostarike počas celého roka

Dilema, kedy cestovať na Kostariku prestane byť dilemou, pokiaľ viete kam chcete ísť, čo vidieť, alebo zažiť . Ako krajina Strednej Ameriky, či Karibiku, má tiež dve hlavné sezóny. Obdobie sucha a obdobie dažďov.

Je tu však jedno veľké ALE!

Kostarika má jedno z najrozmanitejších podnebí na svete. Má dve pobrežia. Pacifik a Karibik. Kým taký september aj október sú najdaždivejšie mesiace na väčšine krajiny, tak na karibskom pobreží Kostariky je to najlepšie a najkrajšie obdobie na návštevu.

I keď za ostatné roky sa už aj to pomaly mení a Kostarika sa stáva ideálnou na návštevu počas celého roka.

Kedy je teda na Kostarike najlepšie počasie?

Green season, alebo obdobie dažďov je od mája do konca novembra a obdobie sucha trvá od decembra do konca apríla.

Každá časť Kostariky má však v priebehu roka iné počasie. V období sucham v mesiacoch december až apríl/máj je horúce a slnečné obdobie bez dažďa prevažne na pobreží Pacifiku a to v provinciách Guanacaste a Puntarenas.

To však nie vždy platí pre južnú časť Puntarenas, poloostrov Osa Peninsula a národný park Corcovado, kde je počas celého roka zvýšená vlhkosť a prehánky sú častejšie, bez ohľadu na to, či je obdobie dažďov, alebo sucha.

Vďaka tomu je táto časť krajiny celoročne zelená. To sa nedá povedať o severnej časti Guanacaste, ktoré je vo februári, či marci suché s vysokými teplotami.

Keďže podnebie je v národom parku Corcovado po celý rok horúce a tropické s výrazným množstvom zrážok, tropické lesy a dažďové pralesy tu patria medzi najbujnejšie a najhustejšie v krajine.

A nielen to. Bohatá fauna a flóra robí národný park Corcovado jedným z mála s najvyššou biodiverzitou.

Žije tu až 10 percent cicavcov nachádzajúcich sa v Amerike. Corcovado je zároveň domovom najväčšej populácie papagájov ara. Nájdete tu až 140 druhov cicavcov, 400 druhov vtákov, 116 druhov obojživelníkov, 40 druhov rýb, 6 000 druhov hmyzu, 220 druhov motýľov a 500 druhov stromov!

Avšak podobne bohatú faunu a flóru zažijete v celej krajine.

Hlavná sezóna na Kostarike začína v decembri a trvá do začiatku mája, čo je tzv. obdobie sucha. Prší len občasne na niektorých miestach krajiny. V mesiacoch január až marec je slnečné počasie na celej Kostarike, vrátane oboch pobreží, aj vnútrozemia a prehánky sú ojedinelé.

Ak sa teda chystáte na Kostariku, najprv si odpovedzte, aké časti krajiny chcete navštíviť. Či chcete spoznávať pláže, alebo vidieť  hniezdenie korytnačiek, či pozorovanie veľrýb. Alebo sa tešíte na poriadnu dávku adrenalínu v podobe zipline a kaňoningu, prípadne výlet na niektorú zo sopiek, či na turistiku po dažďových pralesoch a objavovať menej známe miesta, či vodopády.

Tu nájdete ešte jeden náš článok o počasí na Kostarike.

Hľadajte zájazdy lokality