Počasie na Kostarike

Počasie na Kostarike

Kostarika má tropické podnebie, s obdobím dažďa a obdobím sucha.

Pozrite si základné rozdelenie počasia podľa obdobia v priebehu roka.

Dry season - obdobie sucha:

začiatok decembra – koniec apríla. Hlavná sezóna.

Green season - obdobie dažďov:

máj – október, november. Nemýlťe si to s monzúnovými dažďami ako v Ázii. Nie sú tu monzúnové dažde.

Celoročne sú teploty na oboch pobrežiach veľmi príjemné. V období sucha je to od 24 – 34°C (na severe Pacifiku, v provincii Guanacaste až do 38 °C).

V období dažďov sa teploty pohybujú od 20 – 30 °C, takže ani občasný dážď nevadí.

Či sa už rozhodujete podľa počasia, alebo máte iné kritéria, tu sú naše odporúčania:

Pobrežie Karibiku – Tortuguero, Cahuita, Puerto Viejo, Manzanillo. Najlepšími mesiacmi na návštevu sú koniec augusta, september a október a potom január, február a marec.  To je obdobie sucha pre karibskú časť Kostariky. Občasné prehánky sa však môžu vyskytnúť aj v týchto mesiacoch, a naopak v mesiacoch, označených ako daždivé sú aj pekné slnečné dni bez dažďa.

Takže úprimne, je úplne jedno v akom období karibské pobrežie Kostariky navštívite.

Každý mesiac, kedy karibské pobrežie Kostariky navštívite má svoje čaro.

Čaka na váš typická afro-americká kultúra, jedinečné pláže, národné parky a životný reggea štýl.

Severné pobrežie Pacifiku – Guanacaste a Puntarenas – poloostrov Nicoya Peninsula, Samara, Tamarindo a iné.

Sú to veľmi populárne miesta na Kostarike s množstvom pláži, severná časť Guanacaste má veľa kvalitných a je veľmi populárna pre turistov z USA a Kanady. Dry season tu začína už v polovici novembra, kedy na južnom pobreží ešte prší, tu je už väčšinou slnečné a teplé počasie s minimom turistov.

Ak chcete navštíviť túto severnú časť Pacifiku, tak za mňa november a december sú najideálnejšie mesiace na návštevu, pretože je tu ešte relatívne málo turistov, ale hlavne celá oblasť je nádherné zelená. Keďže tu počas obdobia sucha prší len výnimočne, alebo vôbec, tak od januára do konca apríla je veľká časť vysušená.

Avšak túto severnú časť pobrežia Pacifiku môžete bez problémov navšítiviť aj v júni, júli či auguste. Väčšinou skvelé počasie, s občasnými prehánkami, dobré ceny a menej turistov.

Stredný a južný Pacifik – Puntarenas – Jaco, Manuel Antonio, Uvita, Dominical, Osa Peninsula – Corcovado.

Ide o veľmi obľúbené miesta pre ich nádherné pláže a prírodu. Jednotlivé miesta sa však líšia v počte turistov.

Ideálne obdobie na návštevu je od začiatku decembra do konca apríla, začiatku mája.

Slnečné dni, úžasné surfovanie a nespočetné množstvo pláži, to najlepšie vystihuje pacifické pobrežie Kostariky.

Uvita a Osa Peninsula na juhu pobrežia vrátane NP Corcovado sú celoročne navštevované kvôli úžasnej prírode a pozorovaním veľrýb. V národnom parku Corcovado sa nachádza až 2,5% celosvetovej biodiverzity.

Arenal, La Fortuna – za obdobie sucha s príležitostnými prehánkami sa považuje obdobie od mája do novembra, september a október sú považované za najlepšie mesiace na návštevu sopky Arenal a jej okolia. Treba si však uvedomiť, že Arenal je obklopený dažďovými pralesmi, preto občasné prehánky sú úplne normálne aj počas obdobia sucha.

Sopka Arenal je veľkú časť roka zahalená v oblakoch, ale september a október sú mesiace, kedy sa oblaky spravidla rozptýlia najmenej raz za deň a výhľad na sopku je fascinujúci.

Obdobie dažďov je od decembra do apríla.

Arenal je okrem sopky známy vodopádmi, dažďovými pralesmi, adrenalinovými aktivitami, ale hlavne bezkonkurečnými termálnymi prameňmi.

Monteverde – obdobie sucha trvá od januára do mája. Obdobie dažďov je zvyčajne od júna do októbra. November a december sú viac veternými mesiacmi.

San Jose, Cartágo, Heredia – obdobie sucha a hlavná sezóna je od decembra do apríla. Obdobie dažďov je od mája do novembra.

Môj tip na návštevu Kostariky je druhá polovica novembra, december – apríl, júl a september zvlášť pre Karibik a Arenal.

Najradšej však na Kostariku chodievam začiatkom decembra.

Galéria

Hľadajte zájazdy lokality