Dovolenka na Kostarike

Prečo dovolenka na Kostarike?

Zaiste viete, že Kostarika sa nachádza v Strednej Amerike. Z jednej strany je obklopená Pacifikom, z druhej Karibikom. Nie sú to však len dva oceány, ale aj úplne odlišné pláže a dokonca odlišné typológie obyvateľov.

Jedinečná príroda, nekonečné kilometre pláží, množstvo vodopádov, exotické vtáctvo, leňochody, tucany, kopec zážitkov a ešte niečo navyše. A tou je pozitívna energia.

Dovolenka na Kostarike je kombináciou zážitkovej, či aktívnej dovolenky a oddychom na pláži.

Tu je aspoň 8 dobrých dôvodov prečo je dovolenka na Kostarike jasnou voľbou.

1. Karibik aj Pacifik s jedinečnými plážami

Na karibskej strane Kostariky a južnejšie, bližšie k Paname, nájdete výborné podmienky pre surfovanie. Naopak, viac na severe, bližšie k Nikarague musíte navštíviť Národný park Tortuguero, tzv. Malú Amazóniu. Presúvať sa budete člnami a loďkami po nespočetných kanáloch, aby ste si vychutnali jedinečné zážitky z džungle. Ak pricestujete v auguste, nenechajte si újsť nočný zážitok zo sledovania korytnačiek pri kladení vajíčok na brehu Karibského mora. Na tento národný park si vyčleňte minimálne 2 dni, naozaj neoľutujete. Celá strana Pacifiku je unikátna množstvom panenských pláži, vodopádov, parkov a najkrajších západov slnka.

V národnom parku Manuel Antonio sa v najmenšom parku vyskytuje viac ako 350 druhov živočíchov vrátane leňochodov, opíc, leguánov, hadov a množstvo vzácnych druhov vtáctva vrátane tucanov.

2. Jedinečná príroda

Ako som spomínal, národný park Tortuguero je niečo čo nemôžete pri návšteve Kostariky vynechať. Celosvetovo patrí k miestam s najvyššou biodiverzitou. Žije tu viac ako 400 druhov zvierat Práve Kostarika je známa svojou biodiverzitou. Každá časť krajiny, každý národný park ponúka niečo iné.
Napríklad na juhu krajiny na strane Pacifiku sa nachádza národný park Corcovado. Rieky a lagúny sú tu domovom populácií amerického krokodíla a kajmana okuliarnatého spolu. Rovnako národný park Corcovado je tiež jednou z posledných bašt jaguára v Strednej Amerike a nechýba ani niekoľko ďalších mačkovitých šeliem, vrátane ocelot, margay, jaguarundi a pumy.

3. Dažďové pralesy a závesné mosty

Kostarika je známa práve svojimi pralesmi. Niektoré z nich sú voľné prístupné, ale viaceré z nich patria do niektorého z národných parkov a vstupy sú spoplatnené. Tu sa odporúča vziať si sprievodcu, ktorý vás upozorní na prítomné živočíchy, ktoré by ste si sami nevšimli. Nie je to však nutné.
Súčasťou niektorých pralesov sú závesné, resp. visuté mosty. Prechádzate sa po pralese s úžasnými výhľadmi, oceľové laná mostov váš zážitoch ešte viac umocňujú.
Ak chcete zažiť autentickosť dažďových pralesov, odporúčame navštíviť Kostariku na prelome novembra a decembra, kedy ešte sú možné občasné dažďové prehánky. Prechádzka cez dažďové pralesy počas dažďa naozaj celý zážitok ešte viac umocní. Najznámejšie sú v parkoch Arenal a Monteverde.

4. Kaňóny, zlaňovanie vodopádov a zipline

Pre tých čo vyhľadávajú adrenalín je Kostarika zrejme na 1. mieste. Toľko adrenalínových zážitkov zrejme nenájdete v žiadnej inej krajine. Poskytovatelia týchto zážitkov sa doslova predbiehajú v tom, kto poskytne lepší zážitok a väčší adrenalín. Bungee jumping, zipling, rafting na niektorej z divokých riek, potápanie, alebo niekomu postačí aj prechádzka cez závesné mosty v pralesoch.

S nami však zažijete oveľa viac. Dovolenka na Kostarike to je aj kaňoning  a zlaňovanie vodopádov v tropických lesoch.

5. Leňochody a tucany

Leňochody sú doslova národným živočíchom Kostariky. Uvidíte ich takmer všade. V niektorých pralesoch sú zamaskované v korunách stromov a upozorní vás na ne sprievodca.

V národnom parku Manuel Antonio, Cahuita, ale aj voľne na pobreží južného Karibiku ich uvidíte bežne takmer na každom kroku.

Dokonca aj v centre mesta vedľa cesty na telefónnych kábloch. Predstavte si ako sedíte na terase reštaurácie a kúsok od vás vidíte oddychovať toto pokojné zviera. Alebo na pláži kúsok od vás.

Tucany sú tiež veľmi ľahko viditeľné na viacerých miestach krajiny, bez toho aby ste navštívili nejaký národný park,
Vďaka svojej bezpečnosti, kvalite služieb a aj pre tieto zážitky je dovolenka na Kostarike je mimoriadne vhodná pre rodiny s deťmi.

6. Káva, rum a banány

Vedeli ste, že kostarický rum Centenario bol niekoľko krát vyhlásený za najlepší rum na svete? Hovoríme o 18 a 20 ročnom tmavom rume. Vulkanická pôda Kostariky je ideálnou na pestovanie cukrovej trstiny a teda má najlepšie predpoklady k výrobe prvotriedneho a oceňovaného rumu.

V baroch alebo reštauráciach sa nenechajte zmiasť štandardnou ponukou 3, 5 alebo 7 ročných kostarických alebo nikaragujských rumoch. Doprajte si to najlepšie z tejto stredo americkej krajiny. Ak teda ste fanúšikom dobrých rumov, tak rumy Flor de Cana a Centenario si zaraďte do svojho zoznamu „musím ochutnať“ na Kostarike. Ale z vlastnej skúsenosti odporúčam 12 a viac ročné rumy, ideálne 18 alebo 20 ročné.
Kávové plantáže sú pomerne časté. Rovnako aj banánové alebo ananásové.

Jedna z najznámejších celosvetových značiek v produkcii banánov má svoje plantáže práve na Kostarike a uvidíte ich na ceste k národnému parku Tortuguero, alebo na južnú časť Karibiku.

Kávové plantáže sú často spojené s pestovaním cukrovej trstiny, alebo čokolády, takže pri návšteve niektorej z nich si budete môcť vyskúšať aj ich spracovanie.
Ak ste fanúšikom kávy, tak na Kostarike nie je úplne bežné klasické európske espresso (samozrejme v baroch a kaviarniach vám ju štandardne pripravia), ale ochutnajte aj ich domáci spôsob prípravy kávy. Ozaj, tunajšie kávy sú vysoko-kvalitné 100% arabiky.

7. Najbezpečnejšia v Strednej Amerike

Áno, Kostarika je spomedzi všetkých krajín Strednej Ameriky tou najviac bezpečnou. Ako už viete, krajina po 2 svetovej vojne zrušila armádu a peniaze investovala do rozvoja školstva a zdravotníctva. Nemocnice v hlavnom meste San José patria k najlepšie vybaveným v regióne.
Samozrejme aj tu platí, aby ste sa vyhýbali zanedbaným a veľmi chudobným častiam, resp. oblastiam. Hlavné mesto San Jose je lepšie si prezrieť cez deň ako večer a lepšie so sprievodcom ako sám. Na to vám stačí deň odletu.

V San José zostaňte maximálne na 1 noc. Viac dní a nocí strávte na pobrežiach.

Tiež nezabudnite, že Kostarika je rozmanitá nielen svojou prírodou, ale aj temperamentom. Krajina na strane Pacifiku a Karibiku sú akoby dva odlišné svety. Dve odlišné kultúry a pritom tá istá krajina. takže rozhodne odporúčame navštíviť obe pobrežia.

8. Najšťastnejší národ na svete

Vedeli ste, že obyvatelia Kostariky sa považujú za najšťastnejší národ na svete? Za najšťastnejšiu krajinu boli vyhlásení niekoľko krát.

Krajina zrušila armádu hneď po 2 sv. vojne. Na svojich susedov nikdy nenadávajú, v autobusoch sa konajú charitné zbierky pre chorých, sú vďační za každú pomoc a všade kam prídete vás privítajú známym Pura Vida. Doslovný preklad je „čistý život“, ale vystihuje úplne všetko pozitívne. Vstúpne do obchodu, baru, či reštaurácie a privíta vás „Pura Vida“. Odchádzate odnekiaľ a lúčite sa slovami „Pura Vida“.
Na základe mojej osobnej skúsenosti poznajúc ich povahu, by som to preložil ako „život je krásny“. Toto slovné spojenie vás bude sprevádzať na každom kroku na Kostarike. „Dobrý deň, ďakujem, dovidenia, na zdravie“ –  na toto všetko vám postačí len jedno: „Pura Vida“ priatelia!

 

Galéria

Hľadajte zájazdy lokality